De ideale deurgreep kiezen? Onze tips & tricks

Vrienden of familie ontvangen in stijl? Dat doe je met een mooi afgewerkte gevel inclusief bijpassende deurgreep op de voordeur. Een aluminium deurtrekker is niet alleen modern en stijlvol, het is ook perfect te integreren én volledig op maat te maken. Geen idee hoe je zo’n deurgreep moet kiezen? Hier zijn enkele tips.

Afmetingen; van kleine deurknop tot opvallende handgreep

Om een perfect geheel te creëren met je voordeur en met de volledige gevel is de grootte van de deurgreep die je voor ogen hebt belangrijk. De grootte verschilt uiteraard per model zoals je hieronder kan zien. 

Gelaste deurgrepen

Vierkant gelaste deurgrepen of L-profiel deurgrepen met ingefreesde handgreep zijn grote deurgrepen die meestal beter passen bij een robuuste deur of bij een moderne gevel. Hetzelfde soort deurgrepen zijn er ook in een rond profiel, om de uitstraling van de voordeur te verzachten.

 

T-grepen: subtiel & elegant

Een andere mogelijkheid is een T-greep. Dit soort deurgreep is beschikbaar in verschillende formaten, van relatief compact tot over de hele lengte van de deur. Een T-deurgreep is elegant en wanneer je kiest voor dezelfde kleur als de voordeur kan deze subtiel mee geïntegreerd worden voor een strak resultaat.

 

Compacte deurknoppen

Deurknoppen zijn er in cilindervorm maar ook rechthoekig. Ze zijn minder opvallend doordat ze compacter zijn, maar door met de kleur van de coating te spelen creëer je toch een opvallend effect. Je kan ook kiezen voor dezelfde kleur, zodat de deur en deurknop een mooi geheel vormen.

 

Deurgrepen voor schuifdeuren

Een ander soort deur vraagt voor een ander soort deurgreep. Voor schuifdeuren zijn er specifiek ontworpen schuifdeurkrukken, al dan niet met ingefreesde handgreep en/ of cilinderslot.

 

Hoe kies je de beste deurgreep?

Bij het kiezen van een deurgreep ter afwerking van je gevel zijn er een aantal dingen om in het achterhoofd te houden. Daarom geven we nog enkele ‘best practices’ mee;

  • Deurgrepen gebruik je dagelijks, het is dus belangrijk dat het materiaal en de afwerking slijtvast is. Met de juiste coating vragen je aluminium deurgrepen weinig onderhoud en gaan ze jarenlang mee. 

  • Deurgrepen kies je niet elk jaar opnieuw. Daarom is het een goed idee om voor een tijdloos design te gaan dat toch aansluit bij de stijl van de deuren. 

  • Kies voor deurgrepen die passen bij je interieur en bij je voordeur, schuifdeur, achterdeur…Door een deurgreep te kiezen dat qua stijl in lijn ligt met andere accenten in de gevel of door eentje volledig op maat te laten maken kunnen we samen voor perfecte integratie en een elegant geheel zorgen.

Ga voor het gebruiksgemak

Hoewel je in de eerste plaats misschien kiest voor een deurgreep die perfect bij je voordeur of schuifdeur past, denk je best ook aan gebruiksgemak. Zo wil je natuurlijk dat de deurgreep die je kiest veilig is voor je kinderen en dus geen scherpe randen heeft waar ze tegenaan kunnen lopen. Daarnaast wil je dat je kinderen na verloop van tijd de deur ook zelf makkelijk kunnen openen (of net niet). Een gebruiksvriendelijke deurgreep is daarom belangrijker dan ooit. 

Hou steeds rekening met het gewicht van de deur. Een hele zware voordeur vraagt om een stevige handgreep die tegen een stootje kan. Daarnaast is een ergonomisch model, denk maar aan een ronde handgreep, aangenaam als het om een zware voordeur gaat. Hetzelfde geldt voor relatief zware schuifdeuren. Dan kan je op een handgreep dat je volledig kan vastnemen meer kracht zetten dan op een deurgreep waar een handvat ingefreesd is. 

Een deurknop is minder handig dan een grote, stevige handgreep wanneer het om een relatief zware deur gaat. 

 

Op zoek naar inspiratie rond deurgrepen? Of wil je graag meer weten over de mogelijkheden?

Vorige
Vorige

Moderne voordeur en -klink: tips & inspiratie

Volgende
Volgende

Wat is thuiskomen voor jou?